Så nöjd

Idag är jag så fruktansvärt nöjd med livet.

Dagen började med en enorm rastlöshet, så jag packade in bebis med tillbehör (haha!) i bilen och åkte in till stan för att hämta ett paket och handla lite. 

En jättetrött Billy somnade dock ungefär samma sekund som jag startade bilen och sen sov han så gott i 1 timme och 20 min. Alltså, sådär gott så att man verkligen inte har hjärta att väcka honom, så jag brummade runt lite, tankade, parkerade vid sjön och bara tog det lugnt och köpte tillslut lunch i Mc-driven. Såfort jag började prassla med matpåsen öppnades två nyfikna ögon och jag satte mig i baksätet och åt lunch bredvid min underbara nyvakna son. 

Sen hämtade vi paketet och åkte hem till mamma/mormor och hälsade på en stund. Därefter sov han hela vägen hem. 

Väl hemma blev det lek nermysta i soffan med massor av leksaker. Han börjar bli så stor vår kille och det är så fantastiskt att få följa hans utveckling. Just nu vill han så gärna börja krypa och sätta sig upp från liggande. Han börjar sitta stadigt längre stunder och vi är så himla stolta över vår bebis.

Mitt hjärta smälte förresten här om dagen när Oscar kom in i köket, gick fram och pussade på Billy i matstolen och sa "jag älskar dig" till honom. Alltså, kan hjärtat svämma över mer av kärlek??



How awesome am I??

Okej. Idag ger jag mig själv en stor klapp på axeln. Idag har jag avklarat fjärde veckan med träning måndag-fredag. 

Inga sötsaker på vardagarna såklart, plus att jag har ansträngt mig mycket för att äta extra nyttigt. Det har blivit en del smoothies, gröt, ägg, massor av vegetariska rätter och har testat nyttigare alternativ till vanlig pasta. Senast lagade jag en laxrätt med kikärtspasta till. Det var gudomligt gott och mättande. 
Har även hållit hårt på att inte småäta efter middagen runt klockan fem. Har bara brutit detta någon enstaka dag då jag inte haft så bra aptit vid middagen, och på helgen. 

Träningen har bestått av minst 30 min på crosstrainern varje dag + runt 3 kortare styrkepass i veckan. Utöver det har vi börjat greja mycket i trädgården nu (stor trädgård = myyycket att göra) och där blir det ju en hel del vardagsmotion. 

Jag har varit ganska bitter över att ha känt mig större än någonsin under tiden, men nu börjar det nog faktiskt märkas skillnad. Både jag och Oscar tycker att magen har börjat bli plattare och det känns sååå peppande! 

Idag har jag därför beställt lite nya kläder. Oscar hade besök förut så de underhöll Billy. Därmed kunde jag sitta i lugn och ro och titta efter kläder. Så mysigt! Det blev 2 toppar, 1 klänning (för 59kr, hallå, huuur billigt???), 2 träningslinnen och 1 kimono. Det är jag värd. Plus att kalaset bara gick på runt 600kr. 

Såhär såg det ut nyss medan Billy sov. Nu har han precis vaknat och sitter ingosad bland kuddarna bredvid mig. Mysigt! 

6 månader

Idag är vår bebis 6 månader, ett halvår. Redan?! Som många säger så har tiden gått sjukt fort samtidigt som det är helt ofattbart att vi har haft ett liv utan honom. 
Han driver mig till vansinne ganska ofta, men får mig ännu oftare att fullkomligt svämma över av kärlek. Nu har jag precis nattat honom (själv eftersom Oscar jobbar) och jag blir så rörd av att se honom ligga och sova så gott. Det är så fantastiskt egentligen att han blir lugn och kan somna av min röst, beröring och närhet. Jag, av allt som finns i hela den här världen, är hans trygghet. Det är så ofattbart, underbart och smickrande (och jobbigt ibland såklart när ingen annan duger). 

Vackra lilla barn, jag kommer älska dig till livets ände och skydda dig från allt ont så gott jag bara kan. 



En bra lördag

Idag har varit en bra dag. Fick sova till klockan sju eftersom Oscar gick upp med Billy vid halv sex. Runt åtta åkte Oscar sen hemifrån för han skulle iväg och åka cross. Jag och Billy tog det lugnt till klockan tio och då åkte vi in till stan. Det var tänkt att vi skulle till mamma, men de skulle hem till mammas svärmor och hjälpa till med fönsterputsning, så vi hängde på dit istället eftersom hennes sväris verkligen älskar bebisar. 
Blev bjuden på mat och fika, och Billy tyckte att det var jättespännande att vara på ett nytt ställe. 

Nu är vi hemma igen och väntar på att Oscar ska komma hem. Om han inte kommer hem för sent tänkte jag ta mig en läsarstund ute på altanen. Sen ikväll har vi tänkt köpa hem pizza och mumsa på framför tvn efter att Billy har somnat. Jag äter pizza max två gånger per år, så det känns väldigt festligt. Haha!

Passade på att ta kort på Billys söta skor medan han sov i bilen när vi hade kommit hem.


Sanningen om (mitt) föräldraskap

Innan vi fick barn kunde jag inte tänka mig att det skulle bli en sån berg-och dalbana av känslor. Vet inte hur många olika känslomässiga stadier jag går igenom varje dag. 

Exempel på tankar jag har haft idag:

"Sluta gnäll, unge, för fa-an!!!!!"

"Åh den där gulliga lilla personen, är han verkligen vår son... och när tusan blev han så stor??"

"Jäkla fläskmage som aldrig försvinner, och så en gnällig unge på köpet - inte värt det"

"Älskade älskade älskade barn, du är helt klart det dyraste som finns och vad är lite mammahull när jag har dig??"

"Sov sov sov sov sov sov sov sov sov sov sov sov. Du är ju trött, hur jävla svårt kan det vara att bara somna?!?!"

"Jaha, du hade gnällt dig hungrig nu ja. Vänta vänta, ja men skrik inte så, du överlever nog utan mat två sekunder medan jag blandar den....."

"Ååååh va söt och fridfull han ser ut när han sover. Han är lätt det bästa vi har gjort. Hur kan man bli irriterad på en sån liten ängel??"

Typ så ungefär.
 
Vi har haft det himla underbart med en period som bara har flutit på med rutiner som är lätta att planera utifrån osv. No more. Baby routine chaos in the house. 
En bebis som absolut inte vill sova middag, men är så trött så att allt liksom blir gnäll. 
En mamma som fattar nada, och när tusan ska morgonträningen bli av om bebisen skippar morgonluren?? Stora funderingar med andra ord. 
En bebis som vägrar äta också och sen blir akut döende av hunger och arg för att han inte får mat på momangen. Hallå, varför åt du inte när du fick mat för 10 minuter sen då??

Ja, jag skulle tippa på att det är slutspurten av ett utvecklingssprång. Det brukar ju kunna bli lite upp-och ner då. 

Damn, nu vaknade han av diskmaskinen också. Duty calls.


En bra dag

Igår var jag dödstrött men effektiv. Bakade tekakor och gjorde vegetarisk chili con carne. Alltså chili sin carne... hehe. 

Idag har varit en himla bra och mysig dag. Tog det bara lugnt fram tills jag skulle väcka Oscar vid tolv. Han jobbar ju skift och hade jobbat sista natten och är ledig några dagar nu. När han kom upp gick vi ut och grejade i trädgården. Första halvtimmen sov Billy, sen satt han och tittade. Det var så himla mysigt att spendera eftermiddagen ute med hela familjen. Katten och hunden var också med såklart. Vi har ju stor tomt så det blir en hel del att ta hand om. Så skönt i år när jag inte är gravid och vi kan hjälpas åt mer. 

Nu ska vi strax laga köttfärssås med spagetti. En helt vanlig familjedag med andra ord. Älskart! 

Satt ute medan Billy sov i vagnen på förmiddagen.

Knäppte några roliga bilder som vanligt när han satt i matstolen också.

Det var VÄLDIGT spännande (en stund åtminstone) att titta på när pappa klippte gräset. 

Too far awaaay

Alltså, nu har Billy sovit rätt bra i sin spjälsäng under ungefär 1,5 veckas tid. Han har hittills inte sovit sämre där än i nestet mellan oss. Jag har dragit ner spjälskyddet litegrann i övre hörnet så han kan se mig när jag ligger på min plats i sängen. Perfa med andra ord. 

M E N.... mamma tycker att lilla gossen ligger på tok för långt bort!! (Spjälsängen är hela 20dm ifrån mig) 
Alltså, jag brukade ju jämt gosa in mitt ansikte i hans små underbart doftande händer när jag kom och la mig bredvid honom i sängen förut. Nu känns det mest som att jag är lite överdrivet närgången om jag kör ner huvudet i sängen för att kvällssniffa lite. Hm... konstiga problem man har ibland.

Hoppas ändå att han fortsätter sova bra där! 

Sovvanor och intressen

Både igår och idag var min mamma och hennes man här på besök. Billy tyckte som vanligt att det var väldigt roligt med besök (jag också såklart). 

Både igår och idag har Billy gått ifrån sina sovvanor lite. De vanorna har varit som skurna i sten i typ två månader, så här har vi en mamma som känner sig smått förvirrad. Tror det är någon blandning av utvecklingssprång på gång och att han snart inte behöver sova sina 4 gånger om dagen längre. Jag försöker vara extra lyhörd för att han ska slippa bli övertrött, men ändå få hitta en ny rytm om han behöver det. 

Nu har han sovit i 1,5 timme, så jag har passat på att läsa i en bok. Har bestämt mig för att istället för att bara slötitta på telefonen såfort jag har lite tid över så ska jag försöka göra någonting med tiden istället. Både igår och idag har jag läst en stund. Det är så skönt och det känns utvecklande på något sätt. Jag har ju alltid älskat att läsa, så det känns skönt att ha hittat tillbaka till det. 
Igår passade jag även på att rita en liten stund medan han sov. Det är ju också ett intresse som jag har återupptagit. Det känns så bra att liksom återgå till att vara en egen person, utöver att bara vara mamma. 

Nu är elefanten klar och min kusin ska få den när de har vägarna förbi nästa gång. Så kul att kunna skapa något som någon annan ska få nytta av! 

Just nu har jag sån inspiration till att börja en annan grej ikväll. Jag hoppas att den håller i sig. Inspirationen kommer ju tyvärr och går som den vill.




Min väldigt lätta lunch idag. Orkade inte göra någon lunch helt enkelt, eller ens värma en matlåda, haha!

Dille på quorn

Alltså medan jag har varit mammaledig har jag blivit smått besatt av quorn. Quornbitar är bland det godaste jag vet just nu. Mums! 

Idag gick jag ifrån mitt standardrecept och testade nånting nytt som blev väldigt gott! Stekte bara quornbitar i massa curry och nästan en hel buljongtärning, hällde i imat och lite ananas och serverade med bulgur och sallad. Rekommenderas verkligen om man vill göra något snabbt och enkelt!

Nu är det lunchdags för lille herrn här också. Sen ska vi nog ta oss ut på en promenad!


Billys utveckling 5,5 mån

○ Kläder
Sist vi var på bvc var han 62 cm lång och hade 62/68 i storlek på kläderna. Nu har han 68/74. Det ska bli spännande att se hur lång han är nu. Vi ska till bvc 21 april, nästa vecka alltså. Då är det läkarbesök.


○ Utseende
Vi har hört mycket att han är lik Oscar, men nu verkar han börja bli mer och mer lik mig också. Jag tycker att han har Oscars mun och han börjar få mina ögon. Ögonfärgen hinner väl ändras, men just nu har han, som jag, melerade. Brunt längst in och någon blandning av blå/grå/grönt ytterst.
 
Han börjar få allt tjockare hår och det ställer sig gärna rakt upp. Haha! Håret verkar bli någon typ av mörkblont, kanske med lite gyllene inslag. När jag var liten sa barnen på dagis att jag hade guldigt hår. Vi får väl se hur hans blir. 

Han har fått två tänder! Så himla sött att se de små tänderna när han ler.


○ Mat
Han har fått smakprover sen han var 4 månader. Det fick lite trögt först, men när han fick lite mer kläm på ätandet började han sluka det mesta. 

Han har fått en smakportion gröt (2 msk) till frukost och sen runt 17 under några veckor. Nu har han dock börjat få en hel portion gröt istället och då äter han ungefär hälften. Eftersom han inte orkar äta ersättning till,  så får han dricka vatten om han vill. Oftast blir det bara några klunkar, men han verkar tycka att det är gott. 

Nu har jag börjat ge honom ca en tredjedels burk med purémat till lunch och så får han lite fruktpuré efteråt om han vill ha. Oftast såger han "nom nom" eller "num" när han äter något gott. Så sött! 

Därimellan äter han ersättning 180ml/gång förutom på natten som han får 150ml om han vaknar och är hungrig.


○ Tal 
Han låter väldigt mycket under typ hela tiden han är vaken. Gurglar, glädjetjuter, gnäller om vi inte roar honom tillräckligt, piper när han är missnöjd/trött. Så testar han nya läten hela tiden. Ofta låter det som att han säger hej, men det räknas väl inte riktigt som första ordet. 


○ Rörelse
Han kan vända sig från mage till rygg och från rygg till mage. 

Han sitter själv kortare stunder, men tippar gärna över framåt eller åt sidan. Han älskar att sitta med lite stöd, så jag brukar sätta mig på golvet med mina ben runt honom, så sitter han där och tittar, leker och känner på mina ben.

När man ska byta blöja nu så vänder han och vrider på sig, sparkar och grejar så det nästan är omöjligt att få på honom ny blöja och kläder. 

Han rör sig även mer i sömnen nu. Han ligger helst på sidan när han somnar, men sen kan han ligga på rygg med fötterna i händerna när vi kommer upp och lägger oss, haha!


○ Lek & bus
Han älskar att kasta ner saker på golvet och har lärt sig att vi hämtar dem, så han blir aldrig ledsen för att de försvinner. 

Han byter hand när han håller i leksaker och inspekterar dem oftast väldigt grundligt, både med blicken, händerna och munnen.  

Han är med händerna överallt och ska känna och klämma på allt, så man måste verkligen vara med. Han älskar även mitt hår. Han siktar verkligen in sig på det, tar tag och känner litegrann eller drar. 

Han har lärt sig att öppna och stänga skåpsluckorna i köket. Självklart håller vi koll så han inte klämmer sig. Igår öppnade och stängde han luckor säkert 30 gånger. Haha! 

Det här inlägget har tagit hela förmiddagen att få ihop. Haha! Har skrivit lite då och då. Nu sover han igen så jag ska pallra mig upp på crosstrainern. Peppa peppa! Sen ska jag laga något smarrigt med quorn och testa imat istället för creme fraiche. Älskar ju havredrycken så det blir nog bra!

Älsklingen, som tycker att det är jätteroligt att sitta i sin matstol också! 




I have a dream...

Det är lite lustigt att så fort jag blev förälder blev sömn som en huvudkaraktär i vårt liv. Förut var sömn något man behövde och fick för att hålla sig pigg om dagarna. Det räknades som en dålig natts sömn om man behövde gå upp och kissa en gång. Nu är det standard att vakna minst 10 gånger per natt och antingen titta till bebis eller så vaknar man ändå pga vana. Man drömmer om att bebisen ska sova hela nätter... och när den väl gör det så drömmer man om sovmorgon. 

Inatt sov Billy så himla bra 19.00-4.30. Då ville han ha mat och hade svårt att somna om sen. Han somnade om runt 5.10. Då hade jag redan vaknat till för mycket, så nu har jag inte somnat om än (05.45) och snart kommer han förmodligen vakna och vilja gå upp. Min dröm just nu handlar alltså om en hel natts sömn PLUS att bebisen vill sova längre än till 5.00-5.30. 

Det är konstigt ändå att man vänjer sig så pass snabbt. Att vakna klockan sex är sovmorgon nu för tiden. Att vakna 7-8 när Oscar tar morgonpasset är ju helt underbart. 

Ändå är det ju skönt att lillen somnade om. Man får liksom en stund i stillhet innan dagens lek och rutiner drar igång. Nu ska jag passa på att vila lite mer.




Att inte kunna sitta still

Idag sov Billy till kvart i sex. Helt okej tid. Drog upp rullgardinen och satte på sängmobilen. Då roade han sig själv en stund så jag hann vakna till lite. Såg på facebook att en bekant just har mist ett barn pga sjukdom. Så himla hemskt. Jag grät en skvätt när jag såg mitt älskade barn ligga och skratta åt leksakerna som snurrade runt i luften. Att mista ett barn, hur går man vidare efter det? Jag vill inte ens tänka tanken. Den gör mig livrädd. 

Försökte ruska av mig tanken genom att gosa lite extra med min lilla älskling. Vi har haft en riktigt lugn morgon och han har suttit en hel del i mitt knä och bara gosat. Så mysigt!

När han sov första gången på förmiddagen passade jag på att stå på crosstrainern en stund. Kände mig dock väldigt matt i kroppen och bestämde mig för att runt 20-25 min fick räcka. Började äta frukost lagom till att Billy vaknade, så jag fick ett glatt sällskap. 

Pga den där mattheten tänkte jag att jag skulle ta det väldigt lugnt idag eftersom jag inte har några planer ändå. Fast som vanligt blev jag väldigt rastlös av att bara dra runt hemma, så jag gjorde fröknäcke för första gången, grejade med disk och dammsög halva nedervåningen. 

Nu sover Billy, så jag passar på att ta det lite lugnt nu och fortsätter med dammsugningen när han har vaknat. 

Vi får väl se om jag tar det lugnt sen eller hittar på något mer att göra. Billy tycker ju att det är väldigt spännande att titta på när jag grejar i köket. 



Inte alltid sams

Igår när Billy skulle sova sista luren blev vi lite osams. Han var SÅ vrång och ville absolut inte sova fastän han hela tiden var på väg att somna. Jag väntade tålmodigt medan han först pep. Det är hans nya favoritgrej när han börjar bli trött, att pipa. Jag ska säga er, att det gör även mamma väldigt trött... i huvudet. Sen övergick det i gnäll fastän han mellan gnället var preciiiis på väg att somna. Tillslut började han vråla som att han var skitarg på mig som hade lagt honom i sängen och då blev jag väldigt irriterad på honom tillbaka. Det slutade med att vi gick ner, utan att ha sovit middag, och så fick Oscar roa Billy i köket medan han lagade mat, så fick jag sätta mig vid datorn en stund och coola ner. Haha! (Vid nattningen sen blev han såklart övertrött så vi fick skippa sagan och jag fick stå hukad över sängen och gosa och viska honom till sömns.)

Idag blev sista tuppluren faktiskt av, så nu sitter jag bredvid spjälsängen med en vovve i knät och bara tar det lugnt en stund. 

Ikväll ska vi grilla och nu vaknade Billy precis, så jag ska gå ner och göra en mumsig sallad att ha till. 


När saker inte går som mamma och pappa planerar

Vi hade tänkt storhandla. Var påväg in mot stan och märkte att Billy började bli väldigt trött. En trött bebis vill man inte handla med. Så nu är Oscar inne på statoil och köper kaffe. Sen ska vi åka en extra sväng runt sjön här i stan. Billy somnade nyss, så han får sova innan vi tar tag i att handla. 

Sovande bebisboss med flexibla föräldrar.

En ny vecka

Idag känner jag mig fin och duktig. Vilken grej! Dagen började med att jag fick sovmorgon då underbara Oscar fick upp med Billy vid fem. När jag kom ner syntes det att det skulle bli fint väder idag och när jag åt frukost sken solen in i köket.

Mellan Billys förmiddagslurar testade vi sittdelen till vagnen och han tyckte att det var jättespännande att sitta i den! Funderar på att testa den på promenad någon dag framöver, eller kanske redan nu i eftermiddag. 

När han sen somnade för andra gången passade jag på att dra igång veckans träning! Han sover fortfarande och har gjort det i över en timme nu. Hann både stå på crosstrainern i 30 min (har fått upp tempot nu, så skönt!) och sen lite övrig träning i ungefär 20 min. Mycket bra start på veckan! 

Efteråt kände jag mig inte direkt hungrig eller sugen på något, men eftersom jag lätt både blir på dåligt humör och får huvudvärk om jag inte äter regelbundet så slängde jag ihop en skål med gröt på fiberhavregryn och chiafrön. 

När Billy har vaknat ska vi gå ut och få lite frisk luft och njuta av det fina vårvädret. En riktigt bra start på veckan hittills!

Det går så fort. Titta vad stor han ser ut! 

En lyxig söndag

Idag fick jag sovmorgon och egentid på förmiddagen. Passade på att ta en promenad med vovven i det fina vädret och plantera om mina tomatplantor. Sen tog jag mig en lång dusch innan jag gick ner och gosade lite med Billy så han somnade för sin sista förmiddagstupplur. Då gjorde jag mig iordning för sen åkte vi till min mamma. De skulle vara barnvakt en stund så jag och Oscar kunde få lite kvalitetstid med varandra. Vi åt finlunch på en restaurang. Det var så längesen och det kändes så mysigt och välbehövligt!

Nu ska jag sova och förhoppningsvis vakna pigg och peppad inför en ny vecka. Hoppas att ni också har haft en bra helg!



Mycket bättre

Jag måste faktiskt ge mig själv en klapp på axeln för att jag har tagit tag i min dåliga relation till min efter-graviditet/föda barn-kropp. 

Jag har fått hit min mammas crosstrainer och faktiskt stått på den 30-40 min måndag-fredag. Några av dagarna har jag även passat på att göra lite magträning bredvid Billy medan han har legat på yogamattan. Inte en sötsak har fått slinka ner trots enormt menssug efter choklad. Igår tillät jag mig själv att äta just choklad och chips eftersom det var det jag hade varit sugen på hela veckan. Det var så himla gott! Och nu är suget borta, för tillfället åtminstone. 

Jag tror inte att det ge någon nytta att ge sig själv långsiktiga förbud. Jag siktar på att vara nyttigare i allmänhet och få bort alla de där små fällorna man lätt går i. Mer frukt, grönt och vegetariskt och mindre fika, chips godis. Jag brukar tex sällan äta vanligt bröd utan äter oftast osötat rågbröd eller som nu har jag hittat ett rågbröd med mindre mjöl och rotfrukter i istället. Så gott och så mättande! 

Läste någonstans om att istället för att "go all in" är det bättre att satsa på 33%. Alltså att man ska vara 33% nyttigare. Slippa den där pressen om att aldrig äta onyttigt. Det känns som en väldigt bra idé och det är väl ungefär så jag gör. 

Jag har bestämt mig för att uppmuntra mig själv och känna mig stolt över den träning som faktiskt blir av, trots ständig störning av sömnen och brist på energi. Och så ska jag uppmuntra mig själv och känna mig stolt när jag står emot de där små fällorna. Som igår höll jag på disciplinen och rörde inte chokladen förrän efter kvällsmaten. Och här om dagen handlade vi på tom mage och då är det lätt att det slinker med en chokladbit eller något annat att äta på vägen hem för lite snabb energi, men jag höll ut tills vi kom hem och åt jättegod matlåda med quorn och grönsaker istället. Eller som för typ en månad sen så skulle jag träffa en kompis och ta en fika, men då föreslog jag att vi skulle ta en promenad istället och skippa fikan. Sånna där småsaker är ju faktiskt stora saker, just i tillfället. 

Nu får det faktiskt räcka med den här känslan av otillräcklighet och att det inte får synas att magen putar lite. Den här kroppen har burit på och fött ett barn... och nu tar den hand om ett barn, hela dagen och hela natten. Good job!

Dagens frukost. Gott bröd med philadelphia och tomat.



Friday night drawing and feeling

Ikväll spenderar jag tiden själv i soffan (okej, hunden är här också) med godis, chips, cola, papper, penna och musik. Bästa kombon! Jag grejar med en elefant som en kusin ska få sen om slutresultatet faller henne i smaken. 

Av någon anledning blev jag väldigt sentimental av att rita idag. Jag började fylla i med färg och fick helt oväntat upp minnesbilder från när jag färglade målarböcker med pappa när jag var liten. Jag var så himla imponerad av hur bra han höll sig inom linjerna och hur fina drag han gjorde med pennan (ni vet när man är liten och trycker pennan så hårt man kan så det bara blir väldigt skarpa och tydliga linjer av färg, så gjorde jag men absolut inte han). Han var ju väldigt duktig på att rita och brukade rita roliga gubbar. 

När jag fick upp de där minnesbilderna högg det genast till i hjärtat och jag började tänka på att han aldrig hann se att jag tog efter hans intresse. Han kommer inte få träffa sitt underbara barnbarn eller hälsa på här på vår fina gård ute i skogen. Usch och fy vilken hemsk sjukdom cancer är. Den liksom smyger sig upp på en och helt plötsligt så är en helt fantastisk människa borta för alltid. För alltid. 

Det har redan gått 12 år. Jag har levt halva mitt liv med honom och halva mitt liv utan honom. Jag hoppas att mitt barn får ha kvar båda sina föräldrar betydligt mycket längre än så. Det är sjukt att det har gått 12 år, men jag kan ändå gå sönder hur lätt som helst när jag tänker på hur mycket jag önskar att han vore här. 

Här är i alla fall elefanten som den ser ut nu. Den har inga öron än för jag har inte kommit på än hur de ska se ut. 


Ett stort steg i utvecklingen

Godmorgon! Eller tja, jag var varit vaken i tre timmar redan, så jag ska strax göra mig en till kopp kaffe. Tänkte passa på att skriva om en stor sak i Billys utveckling, nu när han är 5 månader och 10 dagar gammal.
Absolut största grejen för oss är ju SÖMNEN. Ujujuj vilken skillnad. I början vägrade han ju sova någon annanstans än på oss eller i selen och vi fick turas om att sova på natten. 

Nattsömnen nu: varje kväll runt sex gör vi iordning flaskor och går upp med honom. Vi byter blöja, tvätar och smörjer in honom. Pyjamas använder han inte för han är väldigt varm av sig ändå. Sen lägger vi honom i sitt babynest och där får han mat och så läser vi godnattsaga antingen under tiden han äter eller efteråt. Oftast slumrar han innan sagan är slut eller precis efteråt. Vi läser samma saga varje dag. Sen sätter vi på vaggvisor på vår babyvakt. Det är några som spelas upp och vi brukar stanna kvar i sängen tills de har spelats upp en eller två omgångar så han har somnat ordentligt. Han somnar oftast mellan 18.30 och 19.00. Sen går vi ner och gör annat eftersom babyvakten är på. Oftast behöver vi inte gå upp något innan det är läggdags för oss. Sen sover han bra, antingen tills han vaknar och vill ha mat runt 3.30-4.30 eller tills han vill upp runt 6. Ibland vaknar han hungrig vid 5 och då kan det gå att få honom att somna om till 6.30. Med andra ord är det sjukt stor skillnad och jag är så himla tacksam över att vi har det så bra som vi har det just nu. 

Dagssömnen nu: från början var han väldigt svår att få att somna under dagen och han protesterade väldigt tills vi kom på att han somnade utan skrik i bärselen. Därför har han fått sova sina dagslurar där i väldigt ofta. Runt 3 månader fick jag honom att börja sova i vagnen istället utan problem, men sen kom utvecklingssprånget runt 4 månader och då tvärvägrade han igen och ville ha närhet hela tiden. Nu, sen någon vecka tillbaka somnar han helt själv i vagnen, bara jag är i närheten. Jag kan tex sitta och äta frukost eller stå och laga mat under tiden han är på väg att somna. Förr när han har sovit i vagnen har han behövt gungas till sömns eller så har vi varit ute och gått med honom (och så har han vaknat när vagnen stannar). 

Det här är SÅ himla stort i min lilla familjevärld och det känns otroligt mycket friare att kunna göra saker medan han sover. 

Att han kan somna själv på ett annat sätt nu gör det även lättare för mig att åka bil ensam med honom. Förut har han gallskrikit när han har blivit trött eftersom han inte har kunnat somna utan massa närhet. Nu kan han oftast somna när han blir trött och då brukar jag låta honom sova klart i bilen innan jag tar in honom. Då sitter jag antingen kvar i bilen och grejar med telefonen eller sitter ute om det är fint väder. 

Nu kan jag även gå ut med honom i vagnen när det är fint väder och bara sitta i solen och njuta medan han somnar. Så himla skönt att man inte måste gå runt hela tiden, för vissa dagar är faktiskt inte mammaenergin på topp. 

Troligen beror det både på hans utveckling och även vår, eller främst min utveckling (eftersom jag spenderar mest tid med honom). Jag känner mig mycket mer bekväm i mammarollen nu och det är klart att han kan slappna av mer när jag också gör det. Det blir spännande att se hur det blir om vi får ett till barn (det återstår att se, men det är inte aktuellt än på ett tag åtminstone). Då är jag ju redan van mamma och Oscar är van pappa, så jag hoppas att allt känns lite lättare i början då. 

Jag hade egentligen tänkt skriva allmänt om hans utveckling, men sömndelen blev så lång, så jag tar resten en annan gång. 

Här ligger han just nu och sover så sött.




En tisdagskväll

Dagen har varit lugn. Vi var bara inne till stan och handlade lite småsaker innan Oscar skulle iväg och jobba på eftermiddagen. 

När han hade åkt ställde jag mig och gjorde massor av korvstroganoff och Billy somnade så gott i vagnen medan jag hade igång köksfläkten och slamrade med disk osv, haha! Sen sov han i två timmar (!!), så det blev bara en (lång) eftermiddagslur för honom idag. Nio matlådor blev det och så middag till mig. Eftersom maten var klar rätt tidigt så blev middagen vid klockan fyra istället för fem, så nu äter jag lite kvällsfika efter lite kvällsträning för att slippa bli dödshungrig mitt i natten. Sen ska jag titta klart på ett avsnitt av Sons of anarchy innan jag nog kryper ner bredvid Billy ganska tidigt.

Jag hade egentligen tänkt skriva ett inlägg om Billys utveckling, men det blir inte av just nu. Vi får se om det blir av senare eller någon annan dag. 

Står emot mitt menssug efter chips och choklad och äter frukt/bär och knäckebröd istället. Onyttigheterna får vänta till helgen.

Plötsligt händer det

Igår kom Billy på hur man vänder sig från rygg till mage. Så himla glad blev han. Sen dess har han såklart gjort det några gånger. Det var lite svårt för honom att komma ihåg hur han gjorde i början, men nu verkar han kunna göra det utan problem. Mammahjärtat svämmar över av stolthet när han lär sig nya saker. Det krävs verkligen inte mycket för att man ska vara stolt över sitt barn. 

Idag har han varit glad och nöjd i princip hela dagen. Kanske för att han äntligen klarade av det där som han har försökt med ett tag nu. Vi var hos mamma från 10.30 till 15.30 idag. Fick smörgåstårta och massa kaffe. Mums! Billy tycker verkligen att det är SÅ himla roligt att träffa andra människor just nu. Han kanske börjar bli trött på att hänga med mamma så mycket, hehe. 

Nu spelar Oscar lite, så jag ska passa på att titta på ett avsnitt av vampire diaries och sen lite OC. Ligger i soffan under ett stort täcke. 

Imorgon ska jag ta med mig Billy och hälsa på på mitt jobb. Så spännande att få visa upp min älskade pojke! Jag saknar verkligen mina fina arbetskamrater också. Sen jobbar Oscar kväll, så då tänkte jag inviga crosstrainern som jag fick med mig från mamma idag. Verkar inte finnas någon som tror att jag faktiskt kommer att använda den. Vi får väl se. Jag tycker i alla fall att det känns skönt och peppande att den står här i vardagsrummet nu. 

Dagens bebis i så söt nalletröja.

Dagens frukost som såg så fin ut. Älskar när maten ser fin ut!

Gårdagens bebis som sov så himla fint i sin spjälsäng. Försöker börja vänja honom vid den, sakta men säkert. Risken finns nog att jag får mer separationsångest än han när han ska börja sova i egen säng. 

Fredagsmorgonmys

Har haft en riktig mysmorgon. Har fått massor gjort, tvätt, städ, diskning och så mys med bebis såklart. Han somnade själv i vagnen för första gången imorse! Satt bredvid och åt frukost och höll hand med honom en stund. Märkte att han var väldigt trött, så jag tog bort handen och testade om han kunde somna på egen hand. Det kunde han! Det här är riktigt stort för oss. Det har aldrig gått förut. Hoppas det håller i sig. Så himla skönt! Passade på att städa badrum, göra mig iordning, rensa bland hans kläder och bädda rent i hans säng under tiden. Dammade och dammsög igår eftermiddag, så det är så skönt att ha det rent nu ett tag åtminstone! 

Nu sitter vi och pratar och busar vid köksbordet. Han är himla glad hittills idag. Så himla söt!

Tänkte åka iväg till återvinningen med lite skräp idag, ta en promenad och sen plantera lite pelargonsticklingar. 

Världens sötaste unge! /Ytterst partisk mamma

RSS 2.0